Orális minoxidil hajhullás ellen: Mit kell tudni a vény nélkül kapható gyógyszerekről

Orális minoxidil hajhullás ellen: Mit kell tudni a vény nélkül kapható gyógyszerekről
,Orális minoxidil hajhullás ellen: Mit kell tudni a vény nélkül kapható gyógyszerekről


idealt.com - A minoxidil gyógyszer, amelyet általában helyileg alkalmaznak hajhullás kezelésére, ugyanezen okból kezdi elterjedni szájon át szedhető gyógyszerként. Egyes bőrgyógyászok még azt is mondják, hogy a gyógyszer szájon át szedve jobban (és olcsóbban) képes visszanőni a hajat, mint általában.


A hír a The New York Times egy közelmúltbeli cikkéből származik, amely kiemelte az alacsony dózisú orális minoxidil tabletták használatát – ez a hajhullás elleni kezelés viszonylag ismeretlen mind a betegek, sem az orvosok számára.


A gyógyszerek ilyen módon történő felírása az úgynevezett off-label használat. Bár a minoxidilt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a hajhullás helyi kezelésére (ez a Rogaine hatóanyaga), nem hagyták jóvá szájon át történő alkalmazásra hajhullás esetén. Ezt a gyógyszert azonban az FDA jóváhagyta a magas vérnyomás orális kezeléseként, nagyobb dózisokban.


„Azt mondom az embereknek, hogy a legtöbb dolgot csinálunk [sebagai dokter kulit] nem szerepel a címkén, mert semmi sem szerepel a címkén” – mondta Robert Swerlick, MD, professzor és az Emory Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyászati ​​tanszékének elnöke a The Timesnak, hivatkozva más bőrbetegségek általánosan használt kezelési módszereire.


Íme, mit kell tudni a minoxidil szájon át történő szedéséről hajhullás ellen – és hogyan vigye el bőrgyógyászához.


Jelenlegi FDA által jóváhagyott hajhullás elleni kezelések


Valójában csak két, az FDA által jóváhagyott kezelés létezik az androgén alopecia kezelésére – általában minta hajhullásként ismert nőknél vagy férfiaknál: a minoxidil és a finaszterid.


1. Minoxidil (helyi használatra)


Ez a kezelés megtalálható olyan termékekben, mint a Rogaine és sok más hajhullást helyettesítő hab, krém és sampon.


A minoxidil értágító, vagy olyan gyógyszer, amely megnyitja az ereket. Emiatt orális formában először a magas vérnyomás kezelésére vezették be. De a gyógyszernek volt egy váratlan mellékhatása: felgyorsította a hajnövekedést – ami a helyi készítményhez és az FDA jóváhagyásához vezetett.


Nem teljesen ismert, hogy a helyileg alkalmazott minoxidil hogyan hat, de Cindy Wassef, MD, a Robert Wood Johnson Egyetemi Kórház bőrgyógyásza szerint úgy gondolják, hogy fokozza a véráramlást a szőrtüszőkben, erősebbé teszi őket és lehetővé teszi a növekedést.


Tanulmányok kimutatták, hogy a minoxidil – különösen 5%-os koncentrációban – férfiaknál és nőknél a leghatékonyabb nemcsak a visszanövő hajhullás ellen, hanem a hajhullás pszichológiai megítélésének javításában is.


2. Finaszterid (szájon át)


Ez a Propecia márkanéven értékesített gyógyszer az FDA által jóváhagyott hajhullás kezelésére kifejezetten androgén alopeciában szenvedő férfiaknál.


A Propecia-t naponta egyszer egy 1 milligrammos tabletta formájában kell bevenni. Az eredmények általában három hónapos kezelés után jelennek meg.


Bár hatékonyak, ezek a gyógyszerek olyan mellékhatásokkal járnak, mint a libidó csökkenése, az erekciós diszfunkció és a károsodott magömlés. A Propeciát a magzat fejlődésével kapcsolatos kockázatok miatt nem szabad kezelni vagy olyanokkal érintkezni, akik terhesek vagy teherbe eshetnek.


3. Egyéb kezelések


Bár technikailag az FDA nem hagyta jóvá a hajhullás ellen, a vérlemezkében gazdag plazma (PRP) injekciója – amely során a páciens saját vérét veszik, a vérlemezkéket kiszűrik, majd újra befecskendezik a szervezetbe – szintén hasznosak lehetnek androgén alopecia esetén. Gary Goldenberg, MD, bőrgyógyász szerint, okleveles és a Goldenberg Dermatology alapítója.


A hajátültetést, bár drága, a haj helyreállítására is használják. A hajbeültetés során eltávolítják a fejbőr apró darabjait, amelyekben még hajszál nőhet, és átültetik azokat a fejbőr kopasz vagy elvékonyodott területére.


4. Az orális minoxidil használata hajhullás ellen


Az alacsony dózisú orális minoxidil hajhullás elleni alkalmazása a gyógyszer nagy dózisú változatának mellékhatásából ered, amelyet a magas vérnyomás kezelésére használnak.


A Loniten (orális minoxidil vérnyomáscsökkentő) klinikai vizsgálatai során a betegek körülbelül 80%-ánál alakult ki hypertrichosis, vagyis „a testszőrzet meghosszabbodása, megvastagodása és pigmentációja”. A szőrnövekedés általában három-hat héttel a kezelés megkezdése után alakul ki.


A szőrnövekedés azonban nem tartós: a kezelés abbahagyását követő egy-hat hónapon belül a szőrnövekedés leáll, és a beteg megjelenése visszaáll a kezelés előtti állapotba.


A kis dózisú minoxidil tabletták kifejezetten hajhullás elleni alkalmazása során a felfedezést Rodney Sinclair, MD, a Melbourne-i Egyetem bőrgyógyász professzora tette, aki 2017-ben kísérleti tanulmányt tett közzé a témában.


A dr. Sinclair, aki a The Timesnak nyilatkozott, egyik nőbetegének kiütések jelentek meg a fejbőrén a Rogaine bevétele után. Végül nagyon alacsony adag minoxidilt adott neki szájon át – végül megállapította, hogy egy negyed tabletta a megfelelő adag –, hogy elősegítse a hajnövekedést, de nem befolyásolja a vérnyomást. Ugyanaz a beteg – mondta dr. Sinclair, továbbra is szedjen gyógyszert a mai napig.


És nem csak dr. Sinclair, aki szájon át szedhető minoxidilt ír fel hajhullás ellen.


"Még csak most kezd látni a népszerűség megugrását" - mondta Crystal Aguh, MD, a Johns Hopkins School of Medicine bőrgyógyász professzora a The Timesnak. „A konferenciákon egyre többször osztjuk meg sikertörténeteinket.”


„A nagyon alacsony dózisú, orális minoxidil egyre népszerűbb a ritkuló haj kezelésére” – mondta el a Healthnek Joshua Zeichner, MD, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati ​​kozmetikai és klinikai kutatásának igazgatója. De hozzáteszi: "Először személyesen más helyi és orális terápiákat írok fel."


Valószínűleg nem ez az egyetlen dolog, amit érdemes kipróbálni, ha a hajhullás ellen próbál küzdeni. "Mindig más kezelésekkel együtt szedem ezt a gyógyszert" - mondja Dr. Goldenberg.


5. Az orális minoxidillal kapcsolatos lehetséges kockázatok


Mivel az orális minoxidil segíti a hajnövekedést, mindenhol hajnövekedést okozhat. „Az orális minoxidil kis dózisban máshol is hajnövekedést okozhat, mint a fején – gondoljunk az arcra és a test más területeire” – mondja Dr. Wassef. "Lábdagadást is okozhat."


Dr. Wassef szerint bár a gyógyszer használható a magas vérnyomás leküzdésére, általában nem változtatja meg a vérnyomást alacsony dózisokban, mint a hajnövekedéshez.


Azonban "ha a betegnek szívproblémái vannak, vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed" - mondja Dr. Wassef: „Mindig beszélek az alapellátójukkal, hogy megbizonyosodjunk arról, ez a megfelelő kezelés a számukra.”


Az orális minoxidil sem jelent végleges megoldást – a szedés abbahagyásakor megszűnik a hajhullás ellen. "Az orális minoxidil hatása csak addig tart, amíg gyógyszert szed" - mondja Dr. Zeichner. "A kezelés leállítása azt jelenti, hogy valószínűleg elveszíti a hajszálakat a kezeléstől."


Az orális minoxidil nem ajánlott gyógyszerallergiában szenvedőknek és olyan betegeknek, akik egy ritka típusú neuroendokrin daganatban, úgynevezett feokromocitómában szenvednek, mondja Dr. Wassef.


6. Kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját az orális minoxidilról


Ha érdekli az orális minoxidil kipróbálása, forduljon bőrgyógyászához. Tudniuk kell tanácsot adni a kezeléssel kapcsolatban, és tudniuk kell más kezeléseket ajánlani, amelyek szintén segíthetnek.


Figyelmeztetni kell azonban, hogy nem mindenkinél fog működni. „Ha a hajhullás krónikussá válik – azaz fényes, sima területeken, egyáltalán nem szőrtelenül –, az orális minoxidil és más orális és helyi kezelések kevésbé fognak működni.”


Dr. Goldenberg egyetért. "A hatás kevésbé volt észrevehető azoknál, akik elvesztették az egész hajukat vagy a legtöbb hajukat" - mondja.


Ideális esetben "bőrgyógyászhoz szeretne fordulni, amikor először észleli a hajhullást" - mondja Dr. Wassef, „és amikor a hajhullás éppen most kezd láthatóvá válni mások számára”.
Bejegyzés megtekintések:
4Source link : indo.jawaban.live

Comments