Egy pszichológus elmagyarázza, miért lehet nagyobb az öngyilkosság kockázata a vállalkozóknak

Egy pszichológus elmagyarázza, miért lehet nagyobb az öngyilkosság kockázata a vállalkozóknak
,Egy pszichológus elmagyarázza, miért lehet nagyobb az öngyilkosság kockázata a vállalkozóknak


idealt.com - Közel egy évtizeddel ezelőtt a férjemet sírva találtam a számítógép képernyőjének fényében. Kíváncsi vagyok, miért néz ki ennyire feldúlt Rob, egy mérnöki végzettségű és védjegyhez méltóan kitartó műszaki vállalkozó. – Aaron Swartz megölte magát – dadogta.


Swartz, egy 26 éves szoftverfejlesztő segített az RSS webes hírfolyam formátum felépítésében, és hat hónappal az alapítás után partnerként csatlakozott a Reddithez. Nem ismerjük személyesen. Ennek a sorozatvállalkozónak az öngyilkossága mégis keményen megrázta Robot. Gyanítom, hogy látta önmaga egy részét a Swartzban.


Abban az időben pszichológia professzor voltam, aki a traumás stresszre összpontosított. Azóta a pályafutásomat a vállalkozói mentális egészségnek szentelem. Pszichológiailag veszélyes szakma lehet.


A dr. Michael Freeman, az egyetlen olyan orvos, aki kutatásokat végzett ezen a területen, a munkaadók elképesztő 72%-a számol be arról, hogy mentális egészségügyi problémái vannak. Nincsenek megbízható adatok a vállalkozók öngyilkossági vagy öngyilkossági gondolatainak arányáról, bár egyesek szerint az alapítóknak kétszer nagyobb valószínűséggel vannak öngyilkos gondolatai.


Ha nagyobb arányban hajlamos bármilyen halálos betegségre, mint a lakosság többi tagja, észre fogja venni. Vállalkozók, többet kell beszélnünk erről a kockázatról.


Swartz halála óta sok híres vállalkozó halt meg öngyilkosságban, vagy öngyilkossággal gyanúsítják őket: Jake Millar, a Unfiltered alapítója. A víruskereső szoftver úttörője, John McAfee. A Zappos alapítója, Tony Hsieh. Anthony Bourdain híres séf. Kate Spade kézitáskatervező. A lista folytatódik.


Saját munkám révén rájöttem, hogy a rendkívül hozzáértő alapítók és vállalkozók nem beszélnek arról, hogy mit képviselnek. Amint a vállalkozók megértik azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak ehhez a halálos csendhez, jobban be tudják azonosítani őket saját életükben. Egy dolog biztos: a beszélgetéseket övező megbélyegzés halálos. Íme néhány megfigyelés a gyakorlatomból:


Egyedül menni


Gyakoriak az öngyilkossági gondolatok. Egy tanulmány szerint az emberek 9,2%-a tapasztal öngyilkossági gondolatokat élete során. A CDC által 2015 és 2019 között végzett éves felmérésben összegyűjtött adatok azt mutatták, hogy az amerikai felnőttek 4,3%-a számolt be öngyilkossági gondolatairól az előző évben. Az egyik olyan tényező, amely a vállalkozókat sebezhetőbbé teszi, az, hogy hajlamosak önálló munkavégzésre.


Még egy csapattal körülvéve is sok ügyfelem még mindig úgy érzi, hogy nincs szinkronban másokkal, mert egyedülállóan megterhelő szerepet töltenek be a cégvezetésben. Előfordulhat, hogy a korai szakaszban lévő vállalkozók teljesen önfoglalkoztatók anélkül, hogy a csapat vagy az igazgatóság tagjai beszélnének.


Sőt, a vállalkozók inkább szakmai hálózatokat építenek ki, mint szűk társadalmi köröket (azaz a barátság előtti hálózatokat). A legtöbb potenciális bizalmasnak van kapcsolati pontja az üzleti világban. Gyakran nehéz megvitatni a mély sérülékenységeket.


A teljesítmény előtérbe helyezése az egészséggel szemben


Az üzleti és teljesítmény coachok fantasztikus erőforrások lehetnek, de nem képzett mentális egészségügyi szolgáltatók. A pusztán ilyen típusú támogatásra támaszkodni problémássá válik, ha a hangsúly elsősorban az üzletre, másodsorban az emberiségre irányul. Sok vállalkozó kizárólag üzleti mentorokkal dolgozik, anélkül, hogy egyéni pszichológiai egészségére összpontosítana.


A mentálhigiénés igények visszaszorítása az üzleti növekedés előtérbe helyezésével lehetővé teszi a kisebb pszichológiai sebezhetőségek súlyosbodását. Azt javaslom, fordítsuk meg ezt a mentalitást: a jó emberek jó üzletet hoznak létre. Tedd az első helyre a mentális egészséget, és higgy abban, hogy a nyereség is erősíti az üzletet. Ez nem mindig van a vállalkozók körül.


Amikor a gondolat cselekvéssé (vagy indolenciává) válik


Az alapítók nem csak gondolkodnak, hanem cselekszenek. Ötleteket alkotnak és építenek. Mozgatják az elmét. Mi más egy cég, mint egy jó ötlet, megvalósult? Ha hangot adunk az öngyilkossági gondolatoknak, az megijeszti a vállalkozókat, mert így a sötét elképzelések valóságosnak tűnnek, különösen, ha arra hajlamosak, hogy készen álljunk az ötletek valóra váltására. Másrészt az is előfordulhat, hogy bénult vagy, ha nincs hátralévő cselekvés.


A vállalkozók egész nap, minden nap megoldják a problémákat. Amikor a megkovácsolt ösvény kezd járhatatlanná válni, mint egy labirintus, amelyből nincs kiút, úgy érzi, nincsenek jó lehetőségek. Az intelligens és motivált szakemberek, akik ritkán szembesülnek megoldhatatlan problémákkal, nincsenek hozzászokva ehhez az érzéshez. Ez felkavaró. Ez bénító. Ennek beismerésének milyen következményei lehetnek? A vállalkozók attól tartanak, hogy ezt gyengeségként fogják fel, amely hatással lesz az üzletre. A csapdába esett érzés gyakran megelőzi az öngyilkossági gondolatokat.


Hordjon többet, mint a testsúlya


Amint a befektetők, a részvényesek és az alkalmazottak egyesítik erőiket, a vállalkozók hirtelen ráébrednek, mennyi élet lóg a mérlegben. Cégük összehozza az életet és a megélhetést.


Ilyen körülmények között a sebezhetőség elrejtése jobbnak tűnik. Sok vállalkozó annyira a mások iránti felelősségére összpontosít, hogy nem sorolja fel magát a prioritások között.


Fogadja el a megelőző mentális egészséget


A vállalkozóknak egy kevésbé magányos utat kell választaniuk a társasági kör kialakításához, nem csak a hálózati eseményeket. Tanulj meg sebezhetőnek lenni, és oszd meg valódi érzéseidet támogató barátaiddal, edzőkkel vagy terapeutákkal. Számos vállalkozói csoport foglalkozik a szakmai fejlődéssel, a kapcsolatépítéssel és a vállalkozás vezetésének emberi oldalával.


Egyénileg elengedhetetlen a megelőző mentális egészségügyi ellátás felkarolása. Szánjon időt testének megmozgatására, strukturálatlan játékra, keressen hobbit üzleti szempontok nélkül, töltsön megszakítás nélkül időt szeretteivel, és alakítson ki hosszú távú kapcsolatokat mentális egészségügyi szakemberekkel. És vegye fontolóra a rendszeres sabbatiket a napi munkarutinjából.


Ha ezekről a kérdésekről beszélünk, beleértve az öngyilkossági gondolatokat is, attól még nem lesz valóságosabb. Ha megvilágítod őket, az általában csökkenti az erejüket.
Bejegyzés megtekintések:
10Source link : indo.jawaban.live

Comments