Mit kell tudni a Stratteráról

Mit kell tudni a Stratteráról
,Mit kell tudni a Stratteráról


idealt.com — A Strattera (atomoxetin) egy orális gyógyszer, amelyet orvosa felírhat a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) kezelésére.


Az ADHD egy viselkedési rendellenesség, amely hiperaktivitással, figyelmetlenséggel vagy impulzivitással jár. Az ADHD-s emberek nehezen tudnak nyugodtan ülni, hosszú ideig koncentrálni, emlékezni mindenre, amit tenniük kell, vagy ellenőrizni a viselkedésüket.


Bár gyakori a gyermekeknél, az ADHD gyakran serdülőkorban és felnőttkorban is fennáll. Becslések szerint a 18 és 44 év közötti amerikai felnőttek 8,1%-ánál élete során valamikor ADHD alakul ki.²


Az ADHD kezelési lehetőségei közé tartozik a gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia. Ismerje meg, hogy a Strattera vélemények mit javasolnak az atomoxetin ADHD-re történő szedésével kapcsolatban, beleértve a lehetséges előnyöket és mellékhatásokat.


Mi az Atomoxetine?


Az atomoxetint, amelyet Strattera márkanéven is ismernek, fel lehet írni egy személy ADHD-kezelési programjának részeként. A legtöbb ember naponta egyszer vagy kétszer szájon át veszi be az atomoxetin kapszulát.


Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) először 2002-ben hagyta jóvá a Strattera-t az ADHD tüneteinek kezelésére felnőtteknél és 6 évesnél idősebb gyermekeknél.⁵ 2017-ben az FDA jóváhagyta a gyógyszer első generikus változatát.⁶


Az atomoxetin egy szelektív noradrenalin-újrafelvétel-gátló (SNRI). Az SNRI-k az ADHD és más mentális egészségi állapotok kezelésében dolgoznak azáltal, hogy növelik az agyban elérhető noradrenalin mennyiségét. A noradrenalin egy neurotranszmitter és hormon, amely segít ébernek maradni és megőrizni a kontrollt a magas stresszhelyzetekben. Az ADHD-s betegek átlagos noradrenalinszintje alacsony.


Tanulmányok kimutatták, hogy az atomoxetin biztonságos és hatékony a legtöbb ADHD-ban szenvedő ember számára, beleértve azokat is, akik olyan gyakori mentális betegségekben szenvednek, mint a bipoláris zavar, a depresszió és a kényszerbetegség (OCD).


Az ADHD fő tüneteinek, például a figyelmetlenségnek a kezelésén kívül a Strattera javítja az életminőséget és csökkenti az érzelmi instabilitást az ADHD-s gyermekek és felnőttek körében. Egy Strattera-felülvizsgálat kimutatta, hogy az ADHD-s felnőttek körülbelül 50%-a továbbra is tapasztalja ezeket a pozitív hatásokat. hat hónappal azután, hogy abbahagyták a gyógyszer szedését.


Az atomoxetin mellékhatásai


Az atomoxetin klinikai vizsgálataiban a legtöbb jelentett mellékhatás enyhe volt. Gyermekeknél a Strattera leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik: • Undorító

 • fáradtság

 • levertség

 • Szédülő

 • Csökkent étvágy

 • hányás


Felnőttek esetében az atomoxetin leggyakoribb mellékhatásai a következők: • Szédülő

 • Szexuális mellékhatások (például merevedési zavar)

 • Száraz száj

 • Székrekedés

 • Undorító

 • Csökkent étvágy

 • Vizelési nehézség


A Strattera kevésbé gyakori mellékhatásai a következők lehetnek: • száguldó szív

 • Magas vérnyomás

 • Szív probléma


Az atomoxetin alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes vagy terhességet tervez. Ezenkívül beszélnie kell egészségügyi szolgáltatójával a szedett egyéb gyógyszerekről is. Ha monoamin-oxidáz-gátlókat (MAOI-kat), például Marplan-t (izokarboxazidot) vagy Nardilt (fenelzint) szed, orvosa valószínűleg azt fogja mondani, hogy ne szedje a Strattera-t.³


Ritka esetekben az atomoxetin növelheti az öngyilkossági gondolatok kockázatát a gyógyszert szedő serdülők és gyermekek körében. Azokat a tinédzsereket, akik elkezdenek drogozni, szorosan figyelni kell.⁵, Ha Ön, gyermeke vagy valaki, akit ismer, öngyilkossági gondolatokat tapasztal a Strattera használata közben, azonnal forduljon orvoshoz.


Nem stimulánsok kontra stimulánsok az ADHD számára


Az ADHD kezelésére legszélesebb körben felírt gyógyszerek a stimulánsok, az olyan stimulánsok, mint az Adderall (dextroamfetamin és amfetamin) és a Ritalin (metilfenidát) az ADHD tüneteinek kezelésére szolgálnak a központi idegrendszer aktivitásának növelésével.


A Strattera nem stimuláns, ami azt jelenti, hogy fokozza az éberséget és a fókuszt anélkül, hogy felgyorsítaná az agyi aktivitást.³ A Tenex (guanfacin) egy másik gyakori nem-stimuláns, amelyet az ADHD kezelésére használnak.¹²


Sokan szívesebben szedik az ADHD stimulánsait, mert gyorsabban hatnak (gyakran egy órán belül), és valamivel hatékonyabbak a tünetek kezelésében. A nem stimuláló hatás azonban tovább tart – akár 24 óráig.


Az ADHD-stimulánsok számos lehetséges mellékhatással járnak, mint például a magas vérnyomás és a tachycardia (gyors szívverés). A szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentése érdekében a már meglévő szívbetegségben szenvedők dönthetnek úgy, hogy nem stimuláló gyógyszereket szednek.


Az Adderallt és más stimulánsokat is gyakran visszaélnek. Azok az ADHD-s emberek, akiknek kórtörténetében kábítószer-visszaélés szerepel, gyakran nem stimuláló gyógyszereket szednek, hogy elkerüljék a lehetséges függőséget vagy túladagolást.


Újrafutóz


Az ADHD egy mentális egészségügyi rendellenesség, amelyet figyelmetlenség vagy hiperaktivitás jellemez.¹ Egyes egészségügyi szolgáltatók Stratterát (atomoxetint) írnak fel az ADHD tüneteinek, például az impulzivitás, a nyugtalanság és a feledékenység kezelésére.³


A legtöbb általános ADHD gyógyszertől eltérően a Strattera nem stimuláns. Ez azt jelenti, hogy kezeli az ADHD tüneteit anélkül, hogy növelné az agy noradrenalin és dopamin termelését.³


A Strattera általánosságban biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az ADHD-s gyermekek és felnőttek számára.⁴ Azonban mellékhatásokat okozhat, például hányingert, szédülést, szexuális mellékhatásokat és csökkent étvágyat.⁶


Nehéz lehet megbirkózni az ADHD tüneteivel, de számos hatékony kezelés létezik. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha szeretné kipróbálni a Stratterát az ADHD tüneteinek kezelésére és életminőségének javítására.
Bejegyzés megtekintések:
4Source link : indo.jawaban.live

Comments